Strictly Confidential: (For Internal and Restricted use only) Senior Secondary School Examination 2025 Marking Scheme – ENGLISH CORE (301) (QUESTION PAPER CODE – 1/1/2)

General Instructions: -

- 1. You are aware that evaluation is the most important process in the actual and correct assessment of the candidates. A small mistake in evaluation may lead to serious problems which may affect the future of the candidates, education system and teaching profession. To avoid mistakes, it is requested that before starting evaluation, you must read and understand the spot evaluation guidelines carefully.
- 2. "Evaluation policy is a confidential policy as it is related to the confidentiality of the examinations conducted, evaluation done and several other aspects. Its leakage to public in any manner could lead to derailment of the examination system and affect the life and future of millions of candidates. Sharing this policy/document with anyone, publishing in any magazine and printing in News Paper/Website etc. may invite action under various rules of the Board and IPC."
- 3. Evaluation is to be done as per instructions provided in the Marking Scheme. It should not be done according to one's own interpretation or any other consideration. Marking Scheme should be strictly adhered to and religiously followed. However, while evaluating, answers which are based on the latest information or knowledge and / or are innovative, may be assessed for their correctness otherwise, and due marks may be awarded to them.
- 4. The Marking Scheme carries only suggested value points for the answers. These are in the nature of Guidelines only and do not constitute the complete answer. The students can have their own expression and if the expression is correct, then due marks should be awarded accordingly.
- 5. The Head-Examiner must go through the first five answer books evaluated by each evaluator on the first day, to ensure that evaluation has been carried out as per the instructions given in the Marking Scheme. If there is any variation, the same should be zeroed after deliberation and discussion. The remaining answer books meant for evaluation shall be given only after ensuring that there is no significant variation in the marking of individual evaluators.
- 6. Evaluators will tick mark (√) wherever answer is correct. For wrong answer 'X" be marked. Evaluators will not put tick mark (√) while evaluating a wrong answer which gives an impression that answer is correct and no marks are awarded. This is the most common mistake which evaluators are committing.
- 7. If a question has parts, please award marks on the right-hand side for each part. Marks awarded for different parts of the question should then be totalled up and written in the left-hand margin and encircled. This must be followed strictly.
- 8. If a question does not have any parts, marks must be awarded in the left-hand margin and encircled. This must be followed strictly.

- 9. If a student has attempted an extra question, answer of the question deserving more marks should be retained and the other answer scored out with a note "Extra Question".
- 10. If more than one option is mentioned in the answer of multiple choice questions, then marks are not to be awarded.
- 11. No marks to be deducted for the cumulative effect of an error. It should be penalized only once.
- 12. A full scale of marks (0-80 marks) as given in Question Paper has to be used. Please do not hesitate to award full marks if the answer deserves it.
- 13. Every examiner has to necessarily do evaluation work for full working hours i.e. 8 hours every day and evaluate 20 answer books per day in main subjects and 25 answer books per day in other subjects (Details are given in Spot Guidelines).
- 14. Ensure that you do not make the following common types of errors committed by the Examiner in the past:-
 - Leaving answer or part thereof unassessed in an answer book.
 - Giving more marks for an answer than assigned to it.
 - Wrong totalling of marks awarded on an answer.
 - Wrong transfer of marks from the inside pages of the answer book to the title page.
 - Wrong question wise totalling on the title page.
 - Wrong totalling of marks of the two columns on the title page.
 - Wrong grand total.
 - Marks in words and figures not tallying / not same.
 - Wrong transfer of marks from the answer book to online award list.
 - Answers marked as correct, but marks not awarded. (Ensure that the right tick mark (√) is correctly and clearly indicated. It should not merely be a line. Same is with the (X) for incorrect answer.)
 - Half or a part of answer marked correct and the rest as wrong, but no marks awarded.
- 15. While evaluating the answer books if the answer is found to be totally incorrect, it should be marked as cross (X) and awarded zero (0) Marks. 'Zero' should be mentioned both in figures and words.
- 16. Any unassessed portion, non-carrying over of marks to the title page, or totalling error detected by the candidate shall damage the prestige of all the personnel engaged in the evaluation work as also of the Board. Hence, in order to uphold the prestige of all concerned, it is again reiterated that the instructions should be followed meticulously and judiciously.
- 17. The Examiners should acquaint themselves with the guidelines given in the "Guidelines for Spot Evaluation" before starting the actual evaluation.
- 18. Every Examiner shall also ensure that all the answers are evaluated, marks carried over to the title page, correctly totalled and written in figures and words.
- 19. The candidates are entitled to obtain photocopy of the Answer Book on request on payment of the prescribed processing fee. All Examiners / Additional Head Examiners / Head Examiners are once again reminded that they must ensure that evaluation is carried out strictly as per Value Points for each answer as given in the Marking Scheme.

SET - 2 (1/1/2)

MARKING SCHEME Senior Secondary School Examination, 2025 ENGLISH CORE (Subject Code–301) [Question Paper Code : 1/1/2]

Maximum Marks: 80

IMPORTANT INSTRUCTIONS:

- 1. The answers given below are suggestive. Credit should be given for any relevant point which is not included in the value points listed below. However, any independent interpretation should be discussed with the HE before awarding marks.
- 2. No marks shall be deducted for exceeding the word-limit.
- 3. If a spelling error is recurring, it should be penalized only once.

	SUGGESTED VALUE POINTS	Marks
	SECTION—A Reading Skills	22 marks
	NOTE: The objective of the reading section is to focus on testing a candidate's ability to comprehend. No mark(s) should be deducted for mistakes in usage and grammar, spelling or word-limit. Full marks may be awarded if a student has been able to identify the core ideas. If a student literally lifts a portion of the given passage as an answer to a question, no mark(s) to be deducted for this, as long as it is relevant.	
Q1.	Answer the following questions, based on the above passage:	12 marks
(i)	According to paragraph 1, how does the author describe the evolution of marketing?	
Ans. (ii)	 marketing has evolved from relying on instinct to being data- driven. marketing is all about creativity and expression. now dependent on data driven insights, technology and analytic that have made it more scientific. now marketing is a combination of both Art and Science. (any two) Choose ONE of the following statements that aptly reflects the point of view of the writer. 	2 (1+1)
	(a) In the field of marketing, there is a conflict between Art and Science.(b) Art and Science should work at tandem to do effective marketing.	
Ans.	(b)Art and Science should work at tandem to do effective marketing.	1
(iii)	Provide ONE textual evidence with reference to paragraph 3 to support that marketing is an art.	
Ans.	 it is an art as it is all about understanding the nuances of human behaviour and determining how to make an emotional connection with the customer some level of art is needed to create brand standards like logo, messaging, and overall visual identity for a brand (any one) 	1
(iv)	Based on the passage, assess the way data and digital platforms have transformed the field of marketing and employment.	

Ans.	• marketing data helps in tracking impact of money spent/ helps in framing strategies	2 (1+1)
	• marketeers now feel the need for digital- first expertise including digital proficiency, data- analysis, and data science/ data- savvy talent	
	• nowadays, more marketing is done through digital platforms, digital channels, social media, mobile devices	
	(any two)	
(v)	cutting- edge technologies and analytics have shifted the focus of marketing. (Para 1)	
	By cutting- edge technologies, the writer refers to	
Ans.	state of the art technology/ latest technology/ upgraded technology/ AI and Machine technologies/technology with new features	1
	(any one)	
(vi)	Complete the analogy with ONE word from paragraph 2:	
()	included: incorporated :: secluded	
	(A) approach	
	(B) empathy	
	(C) isolated	
	(D) intuition	
Ans.	(C) isolated	1
(vii)	'Marketing is all about the nuances of human behaviour.' (Para 3)	
	The writer uses the word 'nuances' to denote	
	(A) man's appreciation for art	
	(B) man's preference for branded clothes	
	(C) the complexities of human character	
	(D) human inclination for analytical approach	
Ans.	(C) the complexities of human character.	1
(viii)	Complete the following based on your understanding of the above passage.	
(vm)	According to the writer, modern marketing is built on both and	
Ans.	Science and Art/ interpersonal empathy and tactical analysis (any one)	1
	(any one)	
(ix)	' exceed their expertise.' (Para 5)	
(IX)	With reference to paragraph 5, what skills do you think the employees should	
	possess to match the demand of consumers?	
Ans.	tech- expertise /creativity/ to match - and exceed - their expertise / drafting engaging	1
	campaigns messages/ skill to focus on key insights and performance metrics for	
	optimal results	
(x)	What fascinating fact about the human brain is revealed by the writer in the	
	above passage?	
Ans.	• the brain is separated into two distinct functions: the left-brain and the right-	1
	brain	
	• the right side of the brain is responsible for creative thinking and artistic intuition	
	(any one)	

Answer the following questions, based on the above passage: Complete the following suitably. In the introduction, the researcher links tourism to India's GDP to highlight • its impact on employment and boosting infrastructure • contribution of tourism towards the growth of Indian economy (any one) What would the following be classified as? The study involved primary data collection through a structured survey Select the appropriate response (A) Primary purpose (B) Secondary objective (C) Method of analysis (C) Research outcome (C) Method of analysis (C) Research outcome	10 marks 1
In the introduction, the researcher links tourism to India's GDP to highlight • its impact on employment and boosting infrastructure • contribution of tourism towards the growth of Indian economy (any one) What would the following be classified as? The study involved primary data collection through a structured survey Select the appropriate response (A) Primary purpose (B) Secondary objective (C) Method of analysis (C) Research outcome	1
 contribution of tourism towards the growth of Indian economy (any one) What would the following be classified as? The study involved primary data collection through a structured survey Select the appropriate response (A) Primary purpose (B) Secondary objective (C) Method of analysis (C) Research outcome (C)	1
(any one)What would the following be classified as?The study involved primary data collection through a structured surveySelect the appropriate response(A) Primary purpose(B) Secondary objective(C) Method of analysis(C) Research outcome	
The study involved primary data collection through a structured surveySelect the appropriate response(A) Primary purpose(B) Secondary objective(C) Method of analysis(C) Research outcome	
	1
Give two points to support why the study involved primary data and secondary data?	
 Primary Data to involve 500 tourists/ to cover tourists across the country Secondary Data got data from government reports, etc.to confirm/verify/ support/ validate the findings of the primary data to find about tourists' preferences, challenges accommodation, satisfaction and cultural experiences to focus on various demographics including international and domestic tourists (any two points with one from each part) 	2 (1+1)
Paragraph 3 includes words – 'preferences' and 'challenges'. Classify the following sentences as 'preference' or challenge' Sentence 1: Feedback highlighted India's appeal due to history and cultural identity.	
Sentence 1: preference Sentence 2: challenge	1+1
List any two points tourists were asked about in the survey.	
Travel preferences/ challenges encountered/ accommodation/ satisfaction levels/ cultural preferences (any two)	1 (1/2 +1/2)
What were the more preferred destinations?	
Heritage sites/ nature destinations/ beaches (any one)	1
Analyse why though there was satisfaction among tourists, there were complaints	
 India is an overpopulated country/ overcrowding lack of resources infrastructural gaps pollution 	1
	Give two points to support why the study involved primary data and secondary data? Primary Data • to involve 500 tourists/ to cover tourists across the country Secondary Data • got data from government reports, etc.to confirm/verify/ support/ validate the findings of the primary data • to find about tourists' preferences, challenges accommodation, satisfaction and cultural experiences • to focus on various demographics including international and domestic tourists (any two points with one from each part) Paragraph 3 includes words – 'preferences' and 'challenges'. Classify the following sentences as 'preference' or challenge' Sentence 1: Feedback highlighted India's appeal due to history and cultural identity. Sentence 2: Also noted issues like infrastructure gaps and pollution. Sentence 1: preference Sentence 2: challenge List any two points tourists were asked about in the survey. Travel preferences/ challenges encountered/ accommodation/ satisfaction levels/ cultural preferences (any two) What were the more preferred destinations? Heritage sites/ nature destinations/ beaches (any one) Analyse why though there was satisfaction among tourists, there were complaints • India is an overpopulated country/ overcrowding • lack of resources • infrastructural gaps

(viii)	 What is the ultimate goal for stakeholders, based on the insights from the study? (A) tourists expressed a desire to revisit (B) tourists will visit historical sites (C) domestic tourism will increase (D) to promote India as a tourist destination 	
Ans.	(D) to promote India as a tourist destination.	1
	SECTION B Creative Writing Skills	18 marks
	 OBJECTIVES: To test the ability to think logically and express clearly. To use a style appropriate to the given situation. To plan, organize and present ideas coherently. 	
Q3.	Attempt ANY ONE of the two, (A) or (B), in about 50 words :	4 marks
	 Distribution of marks Format -1 Content - 2 Expression -1 FORMAT - Name of issuing authority- organization / agency, NOTICE, heading, date of issue, signature, name, designation (bottom left), all enclosed in a box No mark for format if content is irrelevant or missing. Full credit of 1 mark if all aspects are mentioned. Partial credit of ½ mark if any of the aspects is missing. EXPRESSION- grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas 	
	NOTICE WRITING	
(A)	Your school is organizing an Education Fair in the school premises. As the Head boy/ Head girl of Sunshine Public School, Agra, draft a notice informing students of Classes IX - XII about the fair. Include other necessary details. You are Muskan/ Manoj. Put your notice in a box.	
Ans.	Suggested value points: name of the event date, time, venue targeted classes activities such as counselling, admissions, courses, stream- wise opportunities, etc. contact information (inputs given in the question to be included) (any other relevant point) 	4
	OR	
(B)	Your school is organising an inter-house 'Maths Quiz' Competition. As president of the Quiz Club, draft a notice informing students of Classes IX - XII about the competition. Include necessary details regarding the number of participants, registration date, etc. You are Akila/ Akhil. Put your notice in a box.	

Ans.	Suggested value points:	4
	• name of the event	
	• date, venue, time	
	• targeted classes	
	number of participants to be registered	
	deadline for submission of names	
	• contact information.	
	(inputs given in the question to be included)	
Q4.	Attempt ANY ONE of the two, (A) or (B), in about 50 words.	4 marks
	Distribution of marks	
	Format -1 Content – 2 Expression - 1	
	• No mark for format if content is irrelevant or missing.	
	• Full credit of 1 mark if all aspects are mentioned.	
	• Partial credit of ¹ / ₂ mark if any of the aspects is missing.	
	EXPRESSION- grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence	
	of ideas	
	FORMAL INVITATION	
(A)	You are Mr. Abhishek Sharma. You are planning to celebrate your parents' 50th	
	wedding anniversary in a grand manner. Draft a formal invitation card for your friends and relatives. Mention all necessary details.	
Ans.	Format: Card, in third person, in a box	4
	Suggested value points	
	 host, standard expression, event, day, date, time, venue, name of parents, RSVP 	
	(inputs given in the question to be included)	
	OR	
	FORMAL REPLY	
(B)	You are Mrs. Sonali Gupta, a nutritionist. You are invited by the Principal of Radiant Public School, Jammu to address the students on 'Forming Healthy Food Habits'. Write a formal letter of reply accepting the invitation.	
Ans.	Format: Formal letter	4
	Suggested value points:	
	- express thanks	
	- acknowledge the invitation (mention event, date, time, venue)	
	- acceptance	
	(inputs given in the question to be included)	
Q5.	Attempt ANY ONE of the two, (a) or (b), in 120 - 150 words.	5
	- · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	marks
	Distribution of marks:	
	Format -1 Content – 2 Expression – 2	
	FORMAT –Sender's address, Date, Receiver's address, Subject and Salutation/	
	Salutation and Subject, Complimentary Close, Name	
	• No mark for format if content is irrelevant or missing.	
	• Full credit of 1 mark if all aspects are mentioned.	
	• Partial credit of ¹ / ₂ mark if any of the aspects is missing.	
	EXPRESSION- grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence	

of ideas

	JOB APPLICATION	
(A)	You are Siddharth, of 46, Krishi Apartments, Lucknow. You read the given advertisement and wish to apply for the post advertised. Write a job application along with your bio-data.	
	Rajan Readymade Cloth Mart Requires - Store Manager	
	Qualifications: GraduateSkills-Knowledge of textiles, trending fashions, customer service skills, sales skills, organizational and leadership abilitiesExperience:Minimum 5 years in store keepingWrite toThe Manager, Rajan Readymade Cloth Mart,14 M.G. Road Lucknow	
Ans.	Suggested value points	5
	Cover Letter :	
	• reference to the advertisement	
	• suitability for the post	
	• offer candidature	
	Bio-Data / Resume / CV:	
	• personal details	
	• qualifications	
	• experience	
	• skills / hobbies / achievements	
	• references	
	NOTE:	
	No marks to be deducted if the Resume/CV/Bio-data is included in the cover	
	letter.	
	(inputs given in the question to be included)	
	OR	
	LETTER TO EDITOR	

(B)	Now-a-days students are leading a stressful life. Academic deadlines, grades, competitions can leave them feeling anxious. Stress Management Skills are recognized crucial for today's youth. Write a letter to the editor of a national daily discussing the benefits of teaching stress management skills to children. Also suggest ways how school and parents can help children in coping with stress. You are a counsellor, Swati Mathur from 14, J.M. Layout, Bhubaneshwar, Orissa. You may use the following cues along with your own • What are the factors that cause stress? • What are some techniques to manage stress? • Setting goals, time management and healthy lifestyle.	
	Role of school in teaching stress management skills	
	ideas to draft the letter.	
Ans.	 Suggested Value Points: Purpose- to highlight the issue of stress amongst children present scenario with respect to the mental health of youngsters factors that cause stress ways in which it is apparent in daily lives of students role of stakeholders (family, school, society) in combating the issue measures to be adopted/ some techniques to manage stress such as yoga/morning walk/communicate/interact, etc. wide publicity and awareness through media (inputs given in the question to be included) (any other relevant point) (any four points) 	5
Q6.	Attempt ANY ONE of the two, (A) or (B), in 120 - 150 words.	5
	 Distribution of marks: Format -1 Content - 2 Expression - 2 FORMAT -1 - Title and byline No mark for format if content is irrelevant or missing. Partial credit of ½ mark if any of the aspects is missing. EXPRESSION- grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas 	marks
	ARTICLE WRITING	
(A)	Development and urbanization lead to deforestation which leads to bio-diversity loss. This results in extinction of species and further leads to ecological imbalance which adversely impacts man's survival. Write an article for your school magazine stressing on the need to prevent bio-diversity loss and suggest ways and solutions to prevent bio-diversity loss. You may use some of the given cues along with your own ideas to compose the article. You are Akash of class XII B. • What is bio-diversity loss?	
	 Why is it necessary to prevent bio diversity loss? What needs to be done to preserve habitat? Practice the 'Reduce, Reuse, Recycle principle in daily life. What are the benefits of preventing bio-diversity loss? 	

Ans.	Suggested value points :	5
	• introduce the Topic: Bio-diversity loss	
	• need to prevent bio diversity loss	
	• steps to preserve habitat: reduce pollution, protect habitat, combat climate-	
	change	
	 sustainable practices: 'Reduce, Reuse, Recycle principle in daily life 	
	 benefits of preventing bio-diversity loss-: economic stability and creates food 	
	security	
	(any other relevant point)	
	(inputs given in the question to be included)	
	(any four points)	
	OR	
	REPORT WRITING	
(B)	You are Vinay, student reporter of Brook Public School, Pune. In a	
	significant move to boost sports culture and fitness among students,	
	your school set up a new sports arena. On the inauguration by the	
	Sports Minister, the school showcased its new infrastructure and	
	facilities. Write a comprehensive report of the inauguration ceremony	
	and include details of the sports facilities.	
	You may organize your report by following –	
	Who -What -When - Where - Why - How.	
Ans.	Suggested value points :	5
1 1101	• day, date, venue	c
	 chief guest, invitees 	
	• state of the art facilities /high end infrastructure	
	• description of activities/ events – outdoor and indoor- sequentially	
	• feedback from the chief guest	
	(inputs given in the question to be included)	
	(any other relevant point)	
	(any four points)	
	SECTION C	40
	Literature	Marks
	NOTE: The objective of this section is to test a candidate's ability to understand	
	and interpret the prescribed text through short and long answer type questions.	
	Long answer type questions have been set to test the students' understanding of	
	the text and their ability to interpret, evaluate and respond to the issues raised	
	therein. Hence, no particular answer can be accepted as the only correct answer.	
	All presentations may be accepted as correct with consultation of the HE, if they	
	have been duly supported by the facts drawn from the text. The student should be	
	able to justify his / her viewpoint.	
	In the Inter- textual questions reference to both the texts must be included.	
Q7.	Read the following extracts and answer the questions for ANY ONE of the	
×''	given two, (A) or (B) :	

(A)	It would be an exotic moment without rush, without engines. we would all be together in a sudden strangeness Fishermen in the cold sea would not harm whales and the man gathering salt	6 x 1=6 marks
	would look back at his hurt hands. (Keeping Quiet)	
(i)	How according to the poet can we create this exotic moment?	
Ans.	 by keeping quiet and enjoying the moment of silence and stillness through self-reflection and introspection by suspending all activity and not rushing (any one) 	1
(ii)	Choose the correct option : The outcome of fisherman's activity led to the (destruction/ protection) of environment.	
Ans.	destruction	1
(iii)	 What is the common outcome of this exotic moment? (A) No rush and no mechanization (B) Men would be gathering salt. (C) There would be a strangeness among warring nations. (D) Fisherman will look at his hurt hands. 	
Ans.	(A) No rush and no mechanization	1
(iv)	Choose the correct option : The tone of the poet is (appealing/ introspective) in the line "and the man gathering salt would look back at his hurt hands."	
Ans.	introspective	1
(v)	The poet uses the expression 'sudden strangeness' to suggest	
Ans.	unusual experience/ uniqueness of the experience/ universal peace/ brotherhood/harmony (any one)	1
(vi)	 Read the assertion and the reason below, with reference to the given extract: Assertion : The poet advocates for taking a break to introspect the damage inflicted by man. Reason : Introspection will make man's life better. Choose the correct option regarding their relationship. (A) Both the Assertion and Reason are true, but the Reason is not the correct explanation. (B) Both the Assertion and Reason are true, but the Reason is correct explanation of the Assertion. 	
	(C) The Assertion is true, but the Reason is false.	
Ans.	 (D) The Assertion is false, but the Reason is true. (B) Both the Assertion and Reason are true, but the Reason is correct explanation of the Assertion. 	1
	OR	

	A thing of beauty is a joy forever	1x6=6
	Its loveliness increases, it will never	marks
	pass into nothingness; but will keep A bower quiet for us, and a sleep	
	Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing,	
	Therefore, on every morrow are we wreathing	
	A flowery band to bind us to the earth.	
	(A Thing of Beauty)	
(i)	By the phrase 'joy forever' the poet refers to things	
	(A) that make people extremely happy.	
	(B) that are a feast to eyes.	
	(C) that are a constant source of happiness.	
	(D) that are beautiful but transient.	
Ans.	(C) that are a constant source of happiness.	1
(ii)	Choose the correct option :	
	By using the expression 'never pass into nothingness' the poet states that nature's	
	beauty will create a (lasting/temporary) impression on man's mind.	
Ans.	lasting	1
(iii)	How does Keats make it evident that there is a link between man's wellness and nature's beauty?	
Ans.	• by highlighting the impact/ effect of nature on man's physical, emotional and mental well-	1
	being	
	• by mentioning that man finds solace in nature under the shade of trees which leads to sound	
	sleep, sweet dreams indicative of state of good health	
	(any one)	
(iv)	Read the Assertion and the Reason below, with reference to the given extract : Assertion : Keats states that man derives strength and inspiration from the beauty of nature.	
	Reason : Nature gives physical, emotional and mental solace to man.	
	Choose the correct option regarding their relationship.	
	(A) Both the Assertion and Reason are true, and the Reason is the correct	
	explanation of the Assertion.	
	(B) Both the Assertion and Reason are true, and the Reason is not the correct	
	explanation of the Assertion.	
	(C) The Assertion is false, but the Reason is true.	
	(D) The Assertion is true, but the Reason is false.	
Ans.	(A) Both the Assertion and Reason are true, and the Reason is the correct	1
7 113.	explanation of the Assertion.	1
	*	
(v)	Select one phrase from the extract which implies that man wants to continue his life on this earth despite innumerable problems.	
Ans.	'A flowery band to bind us to the earth'/ 'on every morrow are we wreathing a flowery band'	1
(vi)	Complete the following sentence : 'a sleep full of sweet dreams' implies	

Q8.	Read the following extracts and answer the questions for ANY ONE of the given two (A) or (B) :	
(A)	At midnight when the town slept in peace, the Dewan and his aged wife dragged the tiger to the car and shoved it into the seat. The Dewan himself drove the car	1 x 4 = 4
	straight to the forest where the Maharaja was hunting. When they reached the	marks
	forest, the tiger launched its Satyagraha and refused to get out of the car. The	marks
	Dewan was thoroughly exhausted in his efforts to haul the beast out of the car	
	and push it down to the ground.	
	On the following day, the same old tiger wandered into the Maharaja's presence and stood as if in humble supplication, "Master, what do you command of me?"	
	It was with boundless joy that the Maharaja took careful aim at the beast. The	
	tiger fell in a crumpled heap.	
	(The Tiger King)	
(i)	How did the Dewan manage to take the tiger to the forest?	
	(A) The Dewan conceded to the tiger's satyagraha.(B) The Dewan pushed the tiger into the car and drove to the forest.	
	(C) The Dewan hauled the tiger into the tent.	
	(D) The Dewan persuaded the tiger into a humble supplication of the	
	Maharaja	
Ans.	(B) The Dewan pushed the tiger into the car and drove to the forest.	1
(ii)	Choose the correct option:	
	The attitude of the Dewan in the above extract can be described as (negligent and	
	reluctant/ meek and servile)	
Ans.	meek and servile	1
(iii)	Select one statement or expression from the extract that reflects the humorous writing style of the author.	
Ans.	dragged the tiger to the car and shoved it into the seat	1
	 the tiger launched its Satyagraha and refused to get out of the car 	
	• Dewan exhausted his efforts to haul the beast out of the car and push it down to the ground	
	 stood as if in humble supplication, "Master, what do you command of me?" 	
	(any one)	
(iv)	State one reason for the 'boundless joy of the Maharaja'.	
Ans.	• found the hundredth tiger	1
	• thrilled at being close to fulfilling his vow	
	 close to proving the prophecy of his death to be false 	
	(any one)	
	OR	
(B)	The rapid increase of human populations has left us battling with other species	1x 4
	for limited resources, and the unmitigated burning of the fossil fuels has now	= 4
	created a blanket of carbon dioxide around the world, which is slowly but surely increasing the average global temperature.	marks
	Climate change is one of the most hotly contested environmental debates of our	
	time. Will the west Antarctic ice sheet melt entirely? Will the Gulf stream ocean	
	current be disrupted? Will be the end of the world as we know it?	
	(Journey to the End of the Earth)	
(i)	List one way in which the increasing human population is affecting other	
	species.	-
Ans.	 battling for limited resources ourlaiting natural resources 	1
	 exploiting natural resources burning of fossil fuels leading to rise in global temperatures/ climate change 	
	- outning of fossil fuers reading to fise in global temperatures/ climate change	

	(any one)	
(ii)	Choose the correct option that best reflects the tone of the writer in the last line of the extract. (A)happy and excited (B)encouraging and optimistic (C)anxious and concerned (D)spiteful and bitter	
Ans.	(C)anxious and concerned	1
(iii)	Choose the correct option : 'unmitigated burning of fossil fuels' reflects the(avaricious/ furious) streak in man's nature.	
Ans.	avaricious	1
(iv)	In the above extract, what message is the author giving to mankind?	
Ans.	 need to check increase in global temperatures/ check burning of fossil fuels take measures to control climate change to forewarn mankind about possible changes in Earth's ecosphere including Antarctica and Gulf Stream need to adopt a sustainable lifestyle (any one) 	1
Q9.	Read the following extracts and answer the questions for ANY ONE of the given two (A) or (B) :	
(A)	The next day both men got up in good season. The crofter was in a hurry to milk his cow, and the other man probably thought he should not stay in bed when the head of the house had gotten up. They left the cottage at the same time. The crofter locked the door and put the key in his pocket. The man with	
	the rattraps said good bye and thank you, and thereupon each went his own way. But half an hour later the rattrap peddler stood again before the door. He did not try to get in, however. He only went up to the window, smashed a pane, stuck in his hand, and got hold of the pouch with the thirty Kronor. He took the money and thrust it into his own pocket. Then he hung the leather pouch very carefully back in its place and went away. (The Rattrap)	
(i)	way. But half an hour later the rattrap peddler stood again before the door. He did not try to get in, however. He only went up to the window, smashed a pane, stuck in his hand, and got hold of the pouch with the thirty Kronor. He took the money and thrust it into his own pocket. Then he hung the leather pouch	
(i) Ans.	 way. But half an hour later the rattrap peddler stood again before the door. He did not try to get in, however. He only went up to the window, smashed a pane, stuck in his hand, and got hold of the pouch with the thirty Kronor. He took the money and thrust it into his own pocket. Then he hung the leather pouch very carefully back in its place and went away. <u>(The Rattrap)</u> Select the correct option from those given in brackets, to fill in the blank. The behaviour of the peddler as described in the above extract is an act of 	1
	way. But half an hour later the rattrap peddler stood again before the door. He did not try to get in, however. He only went up to the window, smashed a pane, stuck in his hand, and got hold of the pouch with the thirty Kronor. He took the money and thrust it into his own pocket. Then he hung the leather pouch very carefully back in its place and went away. <i>(The Rattrap)</i> Select the correct option from those given in brackets, to fill in the blank. The behaviour of the peddler as described in the above extract is an act of (deceit/ obedience)	1

(iii)	State the irony in the peddler's response. "The man with the rattraps said good bye and thank you".	
Ans.	 because half an hour later he returned to steal the crofter's money, thus betrayed his trust bis actions reflected his uncreatefulness for the arefter's generacity and 	1
	 his actions reflected his ungratefulness for the crofter's generosity and hospitality 	
	• he said 'thankyou' but turned out to be 'ungrateful'	
(iv)	(any one) Choose the correct option :	
	The flaw in the peddler's character as reflected in the above extract is (A) He is jealous of rich people. (B) He indulges in self-pity.	
	(C) He can rob his benefactor.	
	(D) He can sleep anywhere without any hesitation.	
Ans.	(C) He can rob his benefactor.	1
(v)	Complete the following sentence : The role of cow in the crofter's life is	
Ans.	that it is his source of livelihood/ income/ important for his survival	1
(vi)	Choose one instance from the above extract to show that peddler acted like a well- mannered person.	
Ans.	• he realized that he should not stay in bed when the head of the house / host had risen	1
	 he said 'good bye' and 'thank you' (any one) 	
	OR	
(B)	"It takes longer to build a school." I say, embarrassed at having made a promise that was not meant. But promises like mine abound in every corner of his bleak world.	$ \begin{array}{r} 1 \times 6 \\ = 6 \\ \text{marks} \end{array} $
	After months of knowing him, I ask him his name. 'Saheb-e-Alam', he announces. He does not know what it means. If he knew its meaning - lord of the universe - he would have a hard time believing it. Unaware of what his name represents, he roams the streets with his friends, an army of bare feet boys who appear like the morning birds and disappear at noon. Over the months, I have come to recognise each of them.	marks
	"Why aren't you wearing chappals?" I ask one. "My mother did not bring them down from the shelf." He answers simply. "Even if she did he will throw them off," adds another who is wearing shoes that do not match.	
	(Lost Spring)	
(i)	The intention of the speaker in the first line of the extract is one of (clarification /confusion)	
Ans.	clarification	1
(ii)	What is implied by the expression 'he would have a hard time believing it'.(A) Saheb is too innocent to believe everything.	
	 (B) Saheb is living upto his name. (C) Saheb's living condition is contrary to the meaning of his name. 	
	(D) Saheb is not used to anyone calling his name.	

(iii)	Select the correct option from those given in brackets to fill in the blank : "Promises like mine abound in every corner of his bleak world." The above statement of the speaker reveals the fact that people like Saheb are	
Ans.	deluded	1
(iv)	State one reason for the boy was wearing shoes that did not match.	
Ans.	wearing shoes discarded by others/ poverty (any one)	1
(v)	The speaker describes Saheb's life as a 'bleak world' because(A)he lives in a house without electricity.(B)his world is his friends.(C)his life is devoid of hope.(D)he belongs to the world of illiterates.	
Ans.	(C) his life is devoid of hope.	1
(vi)	"Why aren't you wearing chappals?" I asked one. The conversation between the speaker and the boys reflects the of the speaker.	
Ans.	curiosity/ inquisitiveness/ sympathy/concern (any other relevant point)	1
Q. 10	Answer ANY FIVE of the following six questions in 40-50 words each :	5×2 $= 10$ marks
	Distribution of marks:	
(1)	Content – 1 Expression – 1	
(i) Ans.	 What valid reason does Rudyard Kipling have to call an interview immoral? Suggested value points: according to Kipling's wife their day was wrecked by two reporters from Boston. he calls it a crime/ an assault (any one) 	2
(ii)	How was self-reliance intertwined with the Champaran incident?	
Ans.	 Suggested value points- Gandhiji's friends wanted Charles Andrew to support their cause but he refused stating that if one's cause is right, one doesn't require help form an outsider, teaching them a lesson in self- reliance. the victory in the court case taught them that the peasants had rights and learnt lessons in self- reliance 	2
(iii)	(any one) "I've plenty of time. I'll learn it tomorrow. And now you see where we've come out." (The Last Lesson) What does M. Hamel mean to convey through these lines?	

Ans.	Suggested value points:	2
	• he is full of regret and remorse for taking their language and freedom for granted	
	• blames people of Alsace, including himself, for the tendency of procrastinating	
	conveys his sense of helplessness and grief at lost opportunities	
	(any one)	
(iv)	How can Earth play the role of a teacher according to Pablo Neruda?	
	(Keeping Quiet)	
Ans.	Suggested value points: Earth teaches us	2
	 the power of gathering strength from within 	
	• taking a break is not the end, it is to come back with new strength	
	• to inculcate self- restraint and patience	
	• need for regeneration and rejuvenation of ideas.	
	• the importance of period of stillness and silence for a better/ improved, transformed	
	life	
	(any one)	
(v)	'And such too is the grandeur of dooms'. How can 'grandeur of dooms' be	
	impressive and inspiring according to Keats?	
	(A Thing of Beauty)	
Ans.	Suggested value points:	2
	• to the deeds and achievements of our noble ancestors are magnificent and awe-	
	 inspiring. the death/ sacrifice/ accomplishments of the great personalities are a source of 	
	• the death/ sacrifice/ accomplishments of the great personalities are a source of inspiration.	
	(any one)	
(wi)	"Christ, Sophie, you're still at school." (Going Places)	
(vi)	What image do you form of Geoff as a brother from the above context?	
	what mage do you form of Geon as a brother from the above context.	
Ans.	Suggested value points:	2
	• he is caring/ protective about his sister	
	• does not want her to get hurt or have any misconceptions about life or people	
	never humiliates her	
	(any other relevant point)	
	(any one)	
Q.	Answer ANY TWO of the following three questions in 40-50 words each :	2 x 2
11	O I	= 4
		marks
	Distribution of marks:-	
	Content – 1 Expression– 1	
(i)	Charlie's desperate attempt to find the third level reflects his frustration with	
	the modern world. What aspects of the modern world have led to Charlie's	
	frustration? (The Third Level)	

Series ZYW1X

Ans.	Suggested value points:	2
7 115.	 the insecurities of the modern world, fear, war, competition and worry make him want to escape 	2
	 finds the cost of living in the modern world high 	
	(any one)	
(ii)	Why did the servants leave the house despite their concern for their master	
	Dr. Sadao? (The Enemy)	
Ans.	Suggested value points:	2
	 according to the servants, the white soldier was their enemy 	
	• they could not tolerate his presence in the house	
	• they felt scared and did not want to be part of the crime or offence	
	• they were poor and they did not want to get into trouble	
	(any one)	
(iii)	'I'm not fond of curtains.' What does the above statement speak of Mr. Lamb's character?	
	(On the face of it)	
Ans.	Suggested value points:	2
	 reflects Lamb's open mindedness/ generosity/ large-heartedness 	
	• likes the light and the darkness	
	• he seeks the company of others /welcoming of others	
	• didn't like being cut-off	
	• has a balanced approach towards life	
	(any one)	
Q.	Answer ANY ONE of the following two questions in 120-150 words :	5
12		marks
	Distribution of marks:-	
	Content – 3 Expression 2	
	EXPRESSION- grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas	
(A)	In 'Indigo', Gandhi as the sole representative of peasants fought against the	
	injustice to share-croppers and saved them from the exploitation of the	
	British. On the other hand bangle makers in Firozabad in 'Lost Spring' felt 'There is no leader among them, no one could help them see things	
	differently' and they were caught in the vicious circle.	
	With reference to the two texts, analyse the importance of a leader and how	
	Gandhi emerged as an ideal leader.	
Ans.	Suggested value points:	5
	A leader is courageous, decisive and has a clear vision. Lack of effective leadership	
	the bangle- makers to resolve their misery, while the sharecroppers emerged victorious	
	in asserting themselves through effective leadership.	
	In Firozabad –	
	 no one to raise voice for the poor bangle makers 	
	 they were easily exploited and suppressed 	
	 years of mindless toil have killed the initiative /resigned to their fate 	
	 no educated person to make them aware of their rights 	
	XII_301_1/1/2_English Core # Page	

		r
	• were unable to come together as a cooperative due to the lack of leadership	
	• they continue to move from generation to generation echoing the lament of their	
	elders	
	In Champaran –	
	Gandhi became the voice of the share croppers	
	had a clear vision, was a good strategist	
	was ready to go to jail for their sake	
	• made them aware of their rights – won the case for them/ taught them courage and	
	self- reliance	
	(any three points and at least one from each text)	
	OR	
(B)	'Nature is the best companion to man.' In the light of above quote, analyse the themes of a 'Thing of Beauty' and 'Keeping Quiet'.	
Ans.	Suggested value points:	5
	A Thing of Beauty	
	 nature offers comfort to man in all aspects 	
	• teaches man life- lessons	
	helps him lead a happy and peaceful life	
	• gives physical, mental and emotional comfort and well being	
	• mitigates the impact of negativity from man's life	
	• provides inspiration and strength to face struggles of life	
	Keeping Quiet	
	• the poet advocates that nature should be looked upon as a teacher	
	• Earth as a symbol of nature teaches us to regenerate and rejuvenate after a	
	 period of silence/introspection/stillness it also teaches us to gather strength from within 	
	 It also teaches us to gather strength from within taking a break is not the end, it is to come back with new vitality 	
	 Earth teaches us to inculcate self- restraint and patience 	
	(any other relevant point)	
	(any three and at least one from each poem)	
Q.	Answer ANY ONE of the following two questions in 120-150 words :	5
13		marks
	Distribution of marks:-	
	Content – 3 Expression–2	
	EXPRESSION- grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas	
(A)	Dr. Sadao's basic human values and the education he received gave him the ability to rise above prejudices. Analyse the theme of 'The Enemy' in the light of the above statement.	
	(The Enemy)	

Ans.	Suggested value points:	5
1 110.	 education helps one to widen/broaden one's horizon 	5
	• gives one have a broader outlook and helps to rise above narrow prejudices	
	• Dr. Sadao studied in America/ was taught by American professors – this	
	helped him to see beyond caste or creed	
	 his professional ethics urged him to save the soldier – risked his career and family – respected humanity 	
	 he opted to treat the prisoner of war as a patient rather than as an enemy 	
	 was true to his conscience and profession as he tended to the young man's wound 	
	 the values of his profession were so deeply ingrained in him that he 	
	consciously never thought of the consequences	
	(any other relevant point)	
	(any three points)	
	OR	
(B)	Analyse the theme of optimism being the right approach to life in the play 'On the Face of It'.	
Ans.	Suggested value points:	5
	• the play stresses the importance of being optimistic through the interaction between	
	Mr. Lamb and Derry	
	• Mr. Lamb is an epitome of hope and optimism	
	being positive helps one in facing difficulties of life	
	• self- pity and pessimism hamper one's progress	
	having an awareness of one's potential unlike Derry	
	• Mr. Lamb learnt to be independent in spite of all odds	
	• lived his life to the fullest despite being lonely	
	• his optimism radiated through the real- life examples which were instrumental in	
	drawing Derry out of his shell	
	(any other relevant point)	
	(any three)	
	(any three)	
