Strictly Confidential: (For Internal and Restricted use only)
Senior Secondary School Examination 2025
Marking Scheme – ENGLISH CORE (301)
(QUESTION PAPER CODE – 1/2/3)

## **General Instructions: -**

- 1. You are aware that evaluation is the most important process in the actual and correct assessment of the candidates. A small mistake in evaluation may lead to serious problems which may affect the future of the candidates, education system and teaching profession. To avoid mistakes, it is requested that before starting evaluation, you must read and understand the spot evaluation guidelines carefully.
- 2. "Evaluation policy is a confidential policy as it is related to the confidentiality of the examinations conducted, evaluation done and several other aspects. Its leakage to public in any manner could lead to derailment of the examination system and affect the life and future of millions of candidates. Sharing this policy/document with anyone, publishing in any magazine and printing in News Paper/Website etc. may invite action under various rules of the Board and IPC."
- 3. Evaluation is to be done as per instructions provided in the Marking Scheme. It should not be done according to one's own interpretation or any other consideration. Marking Scheme should be strictly adhered to and religiously followed. However, while evaluating, answers which are based on the latest information or knowledge and / or are innovative, may be assessed for their correctness otherwise, and due marks may be awarded to them.
- 4. The Marking Scheme carries only suggested value points for the answers. These are in the nature of Guidelines only and do not constitute the complete answer. The students can have their own expression and if the expression is correct, then due marks should be awarded accordingly.
- 5. The Head-Examiner must go through the first five answer books evaluated by each evaluator on the first day, to ensure that evaluation has been carried out as per the instructions given in the Marking Scheme. If there is any variation, the same should be zeroed after deliberation and discussion. The remaining answer books meant for evaluation shall be given only after ensuring that there is no significant variation in the marking of individual evaluators.
- 6. Evaluators will tick mark ( $\sqrt{\ }$ ) wherever answer is correct. For wrong answer "X" be marked. Evaluators will not put tick mark ( $\sqrt{\ }$ ) while evaluating a wrong answer which gives an impression that answer is correct and no marks are awarded. This is the most common mistake which evaluators are committing.
- 7. If a question has parts, please award marks on the right-hand side for each part. Marks awarded for different parts of the question should then be totalled up and written in the left-hand margin and encircled. This must be followed strictly.
- 8. If a question does not have any parts, marks must be awarded in the left-hand margin and encircled. This must be followed strictly.

9. If a student has attempted an extra question, answer of the question deserving more marks should be retained and the other answer scored out with a note "Extra Question".

- 10. If more than one option is mentioned in the answer of multiple choice questions, then marks are not to be awarded.
- 11. No marks to be deducted for the cumulative effect of an error. It should be penalized only once.
- 12. A full scale of marks (0-80 marks) as given in Question Paper has to be used. Please do not hesitate to award full marks if the answer deserves it.
- 13. Every examiner has to necessarily do evaluation work for full working hours i.e. 8 hours every day and evaluate 20 answer books per day in main subjects and 25 answer books per day in other subjects (Details are given in Spot Guidelines).
- 14. Ensure that you do not make the following common types of errors committed by the Examiner in the past:-
  - Leaving answer or part thereof unassessed in an answer book.
  - Giving more marks for an answer than assigned to it.
  - Wrong totalling of marks awarded on an answer.
  - Wrong transfer of marks from the inside pages of the answer book to the title page.
  - Wrong question-wise totalling on the title page.
  - Wrong totalling of marks of the two columns on the title page.
  - Wrong grand total.
  - Marks in words and figures not tallying / not same.
  - Wrong transfer of marks from the answer book to online award list.
  - Answers marked as correct, but marks not awarded. (Ensure that the right tick mark (√) is correctly and clearly indicated. It should not merely be a line. Same is with the (X) for incorrect answer.)
  - Half or a part of answer marked correct and the rest as wrong, but no marks awarded.
- 15. While evaluating the answer books if the answer is found to be totally incorrect, it should be marked as cross (X) and awarded zero (0) Marks. 'Zero' should be mentioned both in figures and words.
- 16. Any unassessed portion, non-carrying over of marks to the title page, or totalling error detected by the candidate shall damage the prestige of all the personnel engaged in the evaluation work as also of the Board. Hence, in order to uphold the prestige of all concerned, it is again reiterated that the instructions should be followed meticulously and judiciously.
- 17. The Examiners should acquaint themselves with the guidelines given in the "Guidelines for Spot Evaluation" before starting the actual evaluation.
- 18. Every Examiner shall also ensure that all the answers are evaluated, marks carried over to the title page, correctly totalled and written in figures and words.
- 19. The candidates are entitled to obtain photocopy of the Answer Book on request on payment of the prescribed processing fee. All Examiners / Additional Head Examiners / Head Examiners are once again reminded that they must ensure that evaluation is carried out strictly as per Value Points for each answer as given in the Marking Scheme.

## MARKING SCHEME

## Senior Secondary School Examination, 2025

**ENGLISH CORE** (Subject Code–301)

[ Question Paper Code: 1/2/1]

Maximum Marks: 80

## **IMPORTANT INSTRUCTIONS:**

- 1. The answers given below are suggestive. Credit should be given for any relevant point which is not included in the value points listed below. However, any independent interpretation should be discussed with the HE before awarding marks.
- 2. No marks shall be deducted for exceeding the word-limit.
- 3. If a spelling error is recurring, it should be penalised only once.

	SUGGESTED VALUE POINTS	Marks
	SECTION—A Reading Skills	22 mark s
	<b>NOTE:</b> The objective of the reading section is to focus on testing a candidate's ability to comprehend. No mark(s) should be deducted for mistakes in usage and grammar, spelling or word-limit. Full marks may be awarded if a student has been able to identify the core ideas. If a student literally lifts a portion of the given passage as an answer to a question, no mark(s) to be deducted for this, as long as it is relevant.	
Q1.	Answer the following questions, based on the above passage:	12 mark s
(i)	How does the author prove in paragraph 1 that sense of humour is a double edged sword?	
Ans.	Having a sense of humour might mean having the ability to entertain other people by making them laugh, but it can also mean having a quick wit that is frequently employed to criticize other people with snide comments.	1
(ii)	Cite evidences from the passage to prove that sense of humour is a valuable tool to make someone's life better.	
Ans.	Sense of humour:  - is an outlet for forbidden impulses  - is a socially valued trait  - is a skill to defuse tense, aggressive situations  - helps in managing alliances and friendships  - turns stiff and awkward situations into fun  - is a device for connecting people who are operating on the same wavelength  - is the Swiss Army knife of social skills  (any two)	2
(iii)	Complete the following sentence suitably with reference to paragraph 3. One significant advantage of humour is that it helps one	
Ans.	to give an outlet/vent to one's forbidden impulses/ to feel superior to other people	1

(iv)	Provide ONE textual evidence with reference to paragraph 5, how a good sense of humour can be a great ice breaker.	
	If we meet new people, sense of humour gives us an opportunity to engage in light-hearted banter/makes us skilled enough to turn a stiff and awkward situation into fun.	1
	(any one)	
(v)	Select the correct option from those given in brackets to fill in the blank: According to evolutionary psychologists, people with a sense of humour can (trigger/lighten) tense situation.	
Ans.	lighten	1
(vi)	Choose the correct option: "humour can be a device for connecting people who are operating on the same wavelength."	
	By the phrase 'same wavelength' the author refers to  (A) people of age group	
	(B) people who belong to same line of profession.	
	(C) people having similar interests and attitudes.	
	(D) people who are working in the same organisation.	
Ans.	(C) people having similar interests and attitudes	1
(vii)	Complete the analogy with one word from paragraph 6:	
	Advantage: benefit:: anger (A) situation	
	(B) stare	
	(C) indignation	
	(D) arsenal	
Ans.	(C) indignation	1
(viii)	In the line perhaps 'it is indeed a single instrument, but it contains an arsenal of tools' What does the phrase 'arsenal of tools' refer to?	
Ans.	<ul> <li>sense of humour is the Swiss Army Knife of social skills.</li> <li>collection of social skills with each skill designed for a unique social purpose</li> </ul>	2
(ix)	Provide ONE textual evidence from the text which states lack of sense of humour may prove to be a handicap in one's life.	
Ans.	A person with an undeveloped sense of humour lacks a social skill that puts him/her at a severe disadvantage in the hurly-burly of everyday social life.	1
(x)	An undeveloped sense of humour shows lack of a social skill that puts him or her at a	
	disadvantage. Choose the correct option (A) or (B) which reaffirms the idea conveyed in the above	
	extract.	
	(A) Sense of humour elevates the status of a person in the social circle.	
	(B) People with sense of humour are not taken seriously in the society.	
Ans.	(A) Sense of humour elevates the status of a person in the social circle.	1

	Passage 2	
Q2.	Answer the following questions, based on the above passage:	10 marks
(i)	As per the survey, Indian youth is broadly focused on (A) skill development and entrepreneurship. (B) private sector jobs and technology. (C) higher education and career opportunities. (D) vocational diploma and public sector jobs.	
Ans.	(C) higher education and career opportunities.	1
(ii)	With reference to paragraph 3, what is the latest trend among Indian youth in preparing themselves for the job market?	
Ans.	There is an awareness of changing skills requirements and an interest in augmenting their skills/pursuing skill development programme  (any one)	1
(iii)	With reference to the table, state one reason for entrepreneurship being the last preference among Indian youth.	
Ans.	- there is a strong desire for job security and opportunities for career advancement.	1
(iv)	Cite two evidences from the text to show that gender bias is still a hindrance in the progress of women in society.	
Ans.	<ul> <li>discriminating biases in hiring</li> <li>have less paid work experience than their male counterparts</li> <li>face greater barriers in pursuing skill development opportunities</li> <li>no paid work experience</li> <li>personal biases such as marital status, gender, age, or family background</li> </ul>	2
(v)	Complete the following sentence suitably. The driving force for the Indian youth to join a skill development programme is	
Ans.	more employment opportunities	1
(vi)	Paragraph 5 uses words 'competencies' and 'adoption'. Classify the following sentences which talks about 'competency' and which talks about 'adoption'. Sentence-1: Ria embraced new technology to gain global market for her paintings. Sentence-2: Ria displays her artistic skill through her paintings.	
Ans.	Adoption - Sentence-1: Ria embraced new technology to gain global market for her paintings.  Competency - Sentence-2: Ria displays her artistic skill through her paintings.	1
(vii)	Cite two evidences from the text to show that Indian youth is adapting itself to the needs of the job market.	
Ans.	<ul> <li>There is an awareness of changing skills requirements</li> <li>show interest in augmenting their skills</li> <li>76 percent of youth express interest in pursuing a skills development programme</li> <li>Adopting new technology and digitization</li> <li>(any two)</li> </ul>	2

	Choose the correct option:	
(viii)	The main roadblocks to employment opportunities for females are:	
	i. Lack of interest	
	ii. Marriage iii. Lack of opportunities	
	iv. Over qualification	
	v. Family background	
	(A) i & ii (B) iii & iv	
	(C) ii, iii & v (D) iv & v	
Ans.	(C) ii, iii & v	1
	SECTION B	18
	Creative Writing Skills	marks
	OBJECTIVES:	
	to test the ability to think logically and express clearly	
	• to use a style appropriate to the given situation	
	to plan, organize and present ideas coherently	
Q3.	Attempt ANY ONE of the two, (A) or (B), in about 50 words :	4
_	•	marks
	Distribution of marks	
	Format -1 Content - 2 Expression - 1	
	FORMAT - Name of issuing authority- organization / agency, NOTICE, heading,	
	date of issue, signature / name, designation (bottom left)	
	No mark for format if content is irrelevant or missing.  Full modified for more if all property many professions.	
	<ul> <li>Full credit of 1 mark if all aspects are mentioned.</li> <li>Partial credit of ½ mark if any of the aspects is missing.</li> </ul>	
	EXPRESSION - grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas	
	NOTICE WRITING	
(A)	Your school is organizing a road safety awareness workshop for students of class IX - XII. As the head boy of your school, draft a notice informing the students about the workshop. Include other necessary details. You are Ashna/Ashish. Put your notice in a box.	
Ans.	Suggested value points:	
	- name of the event	
	- date, time, venue	
	- description of the workshop	4
	- participation details: targeted classes	
	- contact information	
	(inputs given in the question to be included)	

	OR	
(B)	Your school is organizing an Inter-House Science Model-Making- Competition. As President of the Science Club, draft a notice to inform all House members from IX - XII about the competition and specify the number of registrations invited per house. Include other necessary details. You are Mitali/Mukesh. Put your notice in a box.	
Ans.	Suggested value points - name of the event	
	- date, time, venue	
	- participation details: targeted classes	4
	- registration details	·
	- contact information	
	(inputs given in the question to be included)	
Q4.	Attempt ANY ONE of the two, (A) or (B), in about 50 words.	4 marks
	Distribution of marks	
	Format -1 Content – 2 Expression – 1	
	FORMAT:  • No mark for format if content is irrelevant or missing.  • Full credit of 1 mark if all aspects are mentioned.  • Partial credit of ½ mark if any of the aspects is missing.	
	EXPRESSION - grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas	
	FORMAL INVITATION	
(A)	Draft an invitation card on behalf of the Principal of J.B. Bhatia Public School for the launch of 'Yoga for Life' programme in the school. Mention a compelling highlight of the programme along with other necessary details.	
Ans.	Format: Card, third person, in a box Suggested value points:	
	- Host, line of invitation, event, day, date, time, venue	
	- name and designation of the chief guest, R.S.V.P	4
	- an appropriate compelling highlight of the programme	
	(inputs given in the question to be included)	
	OR	
	FORMAL REPLY	

(B)	You are Mrs. Savita Manjrekhar, a professor in English. You are invited to be one of the judges for the inter-school debate competition by the Principal of J.M. Public School, Cochin. Write a formal letter expressing your inability to accept the invitation.	
Ans.	Format: Formal letter Suggested value points - express thanks	
	- acknowledge the invitation (mention event, date, time, venue)	
	-refusal with reason	4
	-convey best wishes	
	(inputs given in the question to be included)	
Q5.	Attempt ANY ONE of the two, (A) or (B), in 120 - 150 words.	5
		marks
	Distribution of marks	
	Format -1 Content – 2 Expression - 2	
	FORMAT –Sender's address, Date, Receiver's address, Subject and Salutation/ Salutation and Subject, Complimentary Close, Name	
	<ul> <li>No mark for format if content is irrelevant or missing.</li> <li>Full credit of 1 mark if all aspects are mentioned.</li> </ul>	
	<ul> <li>Partial credit of ½ mark if any of the aspects is missing.</li> </ul>	
	EXPRESSION - grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas	
	JOB APPLICATION	
(A)	You are Swati of 35, Jyoti Apartments, Hyderabad. You read the given advertisement and wish to apply for the post advertised. Write this job application along with your bio-data:	
	WE24 Media Network, Jaipur	
	Requires News Reporter	
	Qualification : Graduate in Journalism or Mass Communication  Experience : Min. 2 years in relevant field	
	Skills required: Communication skills, proficiency in computers, strong writing and research skills, in-depth knowledge of current affairs.	
	Write to The HR Manager, WE24 Media Network,	
	12, J.M. Road, Jaipur	
Ans.	Suggested value points:	5
	Covering Letter:	5

Series ZYW2X

SET - 3 (1/2/3)

- reference to the advertisement - suitability for the post - offer candidature Bio-Data/Resume/C.V: - personal details - qualifications - experience - skills/hobbies/achievements - references NOTE: No marks to be deducted if the Resume/CV/Bio-data is included in the covering letter (inputs given in the question to be included) OR LETTER TO EDITOR Adolescent obesity is a growing concern in India. Too little activity and too many calories from junk food and sweetened drinks are the main contributors to obesity. **(B)** Write a letter to the editor expressing your concern over the issue and suggest ways to prevent obesity among teenagers. You may use some of the cues along with your own ideas to draft the letter. You are Mohan Lal, 40, J.N. Colony, Pune. Causes of teenage obesity **Solutions** -Healthy eating -Active lifestyle Role of parents and schools in inculcating health awareness among students. Role of media in creating awareness Suggested value points: Ans. statement of the problem causes - sedentary lifestyle, fast food culture, prolonged screen time, lack of exercise/outdoor activities, etc. solutions -5 nutritious food, active lifestyle, yoga, outdoor games, etc. parents to check on screen time, lifestyle, etc. schools to conduct workshops, promote outdoor activities, etc. media to promote healthy lifestyle

	(inputs in the question to be included)	
	(any other relevant point)	
	(any four)	
Q6.	Attempt ANY ONE of the two, (A) or (B), in 120 - 150 words.	5 marks
	Distribution of marks	
	Format -1 Content – 2 Expression - 2	
	<ul> <li>Format -1 - Title and byline</li> <li>No mark for format if content is irrelevant or missing.</li> <li>Partial credit of ½ mark if any of the aspects is missing.</li> </ul>	
	EXPRESSION - grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas	
	ARTICLE WRITING	
(A)	and it is suggested as an alternative therapy to promote well-being. Write an article for a Health Magazine on the therapeutic benefits of laughter therapy. You may use the cues given along with your own ideas to draft the article.  • What is laughter therapy? • What are the emotional and physical benefits of laughter? • How does laughter bring people together?	
	Suggested value points:	
	- a psycho-therapeutic technique	
	- uses laughter to improve mental, emotional and physical health	
	-deep breathing and playful movement to encourage laughter	
	- helps in de-stressing, improves oxygen levels, mind boosting effects, relieves pain,	
	boosts immune system, etc.	5
	- enhances social connection, strengthens social bonds, etc.	
	(inputs in the question to be included) (any other relevant point) (any four)	
	OR	
	REPORT WRITING	
(B)	You are Pawan of XII B, student reporter of your school. Your school conducted the Zonal Football match finals in your school playground. Write a comprehensive report of the match including details of the	

	participating teams, results and the highlights of the finals. You may organize your report by following - Who -What -When - Why - How.	
Ans.	Suggested value points: - day, date, time, venue	
	- chief guest, invitees	
	- description of match	
	- participation details	
	- goals scored/results/prizes	
	(inputs given in the question to be included) (any other relevant point)	
	SECTION C	40 Marks
	NOTE: The objective of this section is to test a candidate's ability to understand and interpret the prescribed text through short & long answer type questions. Long answer type questions have been set to test the students' understanding of the text and their ability to interpret, evaluate & respond to the issues raised therein. Hence, no particular answer can be accepted as the only correct answer. All presentations may be accepted as correct with consultation of the HE, if they have been duly supported by the facts drawn from the text. The student should be able to justify his / her viewpoint.  In the Inter textual questions reference to both the texts must be included.	
Q7.	Read the following extracts and answer the questions for ANY <i>ONE</i> of the given two, (A) or (B):	
(a)	It is in the news that all these pitiful kin Are to be bought out and mercifully gathered in To live in villages, next to the theatre and the store. Where they won't have to think for themselves anymore, While greedy good-doers, beneficent beasts of prey, Swarm over their lives enforcing benefits That are calculated to soothe them out of their wits, And by teaching them how to sleep they sleep all day Destroy their sleeping at night the ancient way.	1 x 6 = 6 marks
(i)	(A Roadside Stand)  (i) The expression 'It is in the news' suggests  (A) it is good news for the roadside stand owners.  (B) an important decision has been taken by the government.  (C) the roadside stand owners have protested against the government.  (D) that the news was not there in the newspaper.	
Ans.	(B) an important decision has been taken by the government	1

(ii)	Read the Assertion and the Reason below, with reference to the given extract.  Assertion: The poet complains that the rural people are exploited by the people in power.  Reason: The rural people reposed blind faith in the false promises of the people in power.	
	Choose the correct option regarding their relationship.  (A)Both the Assertion and the Reason are true and the Reason is the correct	
	explanation. (B)Both the Assertion and the Reason are true, but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.	
	(C)The Assertion is true, but the Reason is false.	
	(D)The Assertion is false, but the Reason is true.	
Ans.	(A) Both the assertion and reason are true and the reason is the correct explanation	1
(iii)	Complete the following suitably:	
	In the line 'that are calculated to soothe them out of their wits", the phrase 'soothe them out of their wit' refers to	
Ans.	cheating/deceiving/manipulating/duping them	1
	(any one)	
(iv)	Bring out the irony in the expression 'they won't have to think for themselves'.	
Ans.	No one thinks about them / they are exploited by everyone/ those who offer to think are	1
	thinking about themselves only/ they are forced to think for themselves.	
(v)	Select the correct option from those given in brackets, to fill in the blank.	
	The poet uses the expression 'greedy good-doers' to(criticize/ appreciate) the intention of the powerful people.	
Ans.	criticize	1
(vi)	Complete the following suitably.	
, ,	The tone of the poet in the above extract is	
Ans.	critical/ sarcastic/ disapproving (any one)	1
	OR	
<b>(B)</b>	If we were not so single-minded	1x6=6m
	about keeping our lives moving, and for once could do nothing,	arks
	perhaps a huge silence	
	might interrupt this sadness	
	of never understanding ourselves with death.	
	Perhaps the Earth can teach us	
	as when everything seems dead and later proves to be alive.	
	Now I'll count up to twelve	
	And you keep quiet and I will go.	
	(Keeping Quiet)	

(i)	Complete the following suitably. The poet uses the expression 'single minded' to refer to	
Ans.	man's selfish attitude/his focus in moving ahead	1
(ii)	Why does the poet refer to silence as a welcoming interruption?	
Ans.	<ul> <li>silence helps us find better solution/makes our life better/gives space for introspection/leads to understanding / gives a break in our chaotic life and ends the sadness of not understanding</li> <li>(any one)</li> </ul>	1
(iii)	Read the Assertion and the Reason below, with reference to the given extract.	
(111)	Assertion: The poet personifies Earth as a teacher.	
	Reason: We learn from the Earth that pausing doesn't mean the end.	
	Choose the correct option regarding their relationship.	
	(A)Both the Assertion and the Reason are true, and the Reason is the correct explanation of the Assertion.	
	(B)Both the Assertion and the Reason are true, but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.	
	(C)The Assertion is true, but the Reason is false.	
	(D)The Assertion is false, but the Reason is true.	
Ans.	(A) Both the Assertion and the Reason are true, and the Reason is the correct	1
	explanation of the Assertion	
(iv)	Complete the following suitably.	
	By the expression "keeping our lives moving" the poet refers to	
Ans.	moving ahead in life/mindlessly moving ahead/making progress, moving ahead without	1
	thinking of the consequences	
	(any one)	
(v)	Choose the correct option :	
	The intention of the poet in the above extract is	
	(A) to make us aware of the importance of Earth.	
	(B) to criticize our single mindedness.	
	(C) to highlight the reason for our sadness.	
	(D) to highlight the importance of sustaining peace and silence.	
Ans.	(D) to highlight the importance of sustaining peace and silence	1
(vi)	What is the significance of the last line of the extract 'you keep quiet and I will go'?	

Ans.	the poet wants readers to take responsibility/practice introspection and silence/follow his advice for a better world	1
Q8.	Read the following extracts and answer the questions for ANY <i>ONE</i> of the given two, (A) or (B):	
(A)	When I heard this, I didn't want to laugh any more, and I felt terribly sad. How could they believe that it was disgusting if one of us held that package in his hands, even though the Vadai had been wrapped first in a banana leaf, and then parcelled in paper? I felt so provoked and angry that I wanted to touch those wretched Vadais myself straight away. Why should we have to fetch and carry for these people. I wondered. Such an important elder of ours goes meekly to the shops to fetch snacks and hands over reverently, bowing and shrinking, to this fellow who just sits there and stuffs them into his mouth. The thought of it infuriated me.  (Memories of Childhood)	1x4=4 Marks
(i)	'I felt terribly sad'. The reason for the speaker's sadness is because it was an act of	
Ans.	of discrimination /humiliation/disrespect  (any other relevant word)  (any one)	1
(ii)	Choose the correct option:  'The thought of it infuriated me' with reference to the above line, what do you think is the impact of the incident on the speaker?  (A) The speaker was sympathetic and helpless.  (B) The speaker was angry and condemning.  (C) The speaker was excited to see the incident.	
Ans.	(D) The speaker was very impressed and motivated.  (B) The speaker was angry and condemning.	1
(iii)	Complete the sentence suitably: 'I wanted to touch those wretched Vadais myself' The above expression indicates the speaker's .	
Ans.	anger/outrage/frustration/revolt/disgust  (any other relevant word) (any one)	1
(iv)	Select the correct option from those given in brackets, to fill in the blank:  The incident made the speaker realize that the discrimination was(dehumanizing/elevating)	
Ans.	dehumanizing	1
	OR	

(B)	Mr. Lamb: When I go down the streets, the kids shout 'Lamey Lamb'. But they will come into the garden, into my house; it's a game. They're not afraid of me. Why should they be? Because I'm not afraid of them, that's why not.	1x4=4 marks
	Derry : Did you get your leg blown off in the war ?	
	Mr. Lamb: Certainly	
	Derry : How will you climb on a ladder and get the crab apples down, then?	
	Mr. Lamb: Oh, there's a lot of things I've learned to do and plenty of time for it. Years. I take it steady.	
	(On the Face of it)	
(i)	Complete the following suitably :	
	'Years. I take it steady'. The above line speaks of the speaker's	
Ans.	patience/determination/will-power/courage/self-belief	1
	(any one)	
· /	Derry, how will you climb on a ladder? What does Derry hint at in the above query?	
Ans.	Lamb's handicap/tin leg/physical disability	1
	(any one)	
(iii)	'When I go down the streets, the kids shout Lamey Lamb.' The attitude of the speaker expressed in the above line is	
	(A) his habit of finding fault.	
	(B) he is timid and faint hearted.	
	(C) his acceptance of reality and positive attitude.	
	(D) his indifferent and careless attitude.	
Ans.	(C) his acceptance of reality and positive attitude.	1
(iv)	Fill in the blank suitably :	
	Mr. Lamb's handicap has nothis attitude towards life.	
Ans.	changed/ dampened/ shadowed (any one)	1
Q9.	Read the following extracts and answer the questions for ANY <i>ONE</i> of the given two, (A) or (B):	

(A)	Those were the days of mainly indoor shooting, and only five percent of the film was shot outdoors. I suppose the sets and studio lights needed the girls and boys to be made to look ugly in order to look presentable in the movie. A strict hierarchy was maintained in the make-up department. The chief make-up man made the chief actors and actresses ugly, his senior assistant 'second' hero and heroine, the junior assistant the main comedian and so forth. The players who played the crowd were the responsibility of the office boy. (Even the make-up department of the Gemini Studio had an 'office boy')  On the days when there was crowd-shooting, you could see him mixing his paint in a giant vessel and slapping it on the crowd players. The idea was to close every pore on the surface of the face in the process of applying make-up.	1x6=6M arks
(i)	What does the writer mean by the phrase 'indoor shooting' in the first line of the extract?	
Ans.	shooting inside the studio	1
(ii)	Pick up one sentence from the extract that reflects the sarcastic tone of the writer.	
Ans.	- "studio lights needed the girls and boys to be made to look ugly"	1
	- "The chief make-up man made the chief actors and actresses ugly"	
	- "mixing his paint in a giant vessel and slapping it on the crowd"	
	- "The idea was to close every pore on the surface of the face in the process of applying make-up"	
	(any one)	
(iii)	The hierarchy in the make-up department puts the 'office boy' in	
	the(lowest/top) rung of the ladder.	
Ans.	lowest	1
(iv)	Complete the following suitably :	
	On the days when there was a 'crowd-shooting'. By the phrase crowd-shooting, the author refers to	
Ans.	participation of many or a large number of actors-people	1
(v)	Choose the correct option:  "mix his paint in a giant vessel and slapping it on the crowd players."  The choice of words like 'paint' and 'slapping' by the author reflects  (A) author's intention to degrade the office boy's role in the make-up department.  (B) the office boy's lack of seriousness.  (C) author's sarcastic and humorous writing style.  (D) author's dislike of the office boy.	
Ans.	(C) author's sarcastic and humorous writing style.	1

	Choose the correct option :	
(vi)	What does the following line from the extract showcase?	
	"A strict hierarchy was maintained in the make-up department."	
	(A)The office boy took all the decisions in the make-up department.	
	(B)A system of ranks according to importance of work was followed.	
	(C)Everyone was given an equal share of work in the department.	
	(D)Nepotism was prevalent in the make-up department.	
Ans. <b>(B)</b>	(B) A system of ranks according to importance of work was followed.	1 1x6=6
(B)	My Last French Lesson !Why, I hardly knew how to write !I should never learn any more !I must stop there, then !Oh, how sorry I was for not learning my lessons, for seeking birds 'eggs or going sliding on the Saar ! My books, that had seemed such a nuisance a while ago, so heavy to carry, my grammar, and my history of the saints, were old friends now that I couldn't give up and M. Hamel, too; the idea that he was going away, that I should never see him again, made me forget all about his ruler and how cranky he was.  Poor man! It was in honour of this last lesson that he had put on his fine Sunday clothes, and now I understood why the old men of the village were sitting there in the back of the room. It was because they were sorry, too, that they had not gone to school more. It was their way of thanking our master for his forty years of faithful service and of showing their respect for the country that was theirs no more.	marks
	(The Last Lesson)	
(i)	Choose the correct option :	
	What is the tone of the speaker in the expression 'I hardly knew how to write how sorry I was for not learning my lessons'?  (A)confused (B)regretful (C)surprised (D)happy	
Ans.	(B)regretful	1
(ii)	Choose the correct option :	
(11)	The speaker refers to 'seeking birds' egg' and 'sliding on the Saar' as (A) part of his routine (B) his daily routine (C) source of distraction from learning	
	(D) fun time with friends	
Ans.	(C) source of distraction from learning	1
(iii)	What is reflected through the shift in the speaker's perception of his books through his expression of calling them his 'old friends' rather than considering them as 'nuisance'?	
Ans.	shift from his regret to realisation of the importance of his books	1
(iv)	Select the correct option from those given in brackets to fill in the blank : "It was because they were sorry too"	
	They were sorry for(not following the government order/ not learning their language)	
Ans.	not learning their language	1

(v)	What is inferred from the expression 'the country that was theirs no more'?	
Ans.	country is enslaved/conquered/Prussians' occupation/loss of freedom	1
	(any one)	
(vi)	What does M. Hamel's ruler reflect about his image?	
Ans.	strict/strict disciplinarian/hard task master	1
Q 10	Answer ANY FIVE of the following six questions in 40-50 words each :	5 x 2 = 10 marks
	Distribution of marks:-	
	Content -1 Expression -1	
(i)	"One of these days you're going to talk yourself into a load of trouble;" her father said aggressively. What do you learn about Sophie's father from these lines?	
	(Going Places)	
Ans.	Suggested value points: - his concern for his daughter	2
	- strict	
	- practical	
	- aggressive	
	(any one)	
(ii)	'A thing of beauty is a joy forever.' Explain with reference to the poem. (A Thing of Beauty)	
Ans.	Suggested value points:	2
71115.	is a source of everlasting joy	2
	• is something that withstands time	
	<ul> <li>'never passes into nothingness'</li> </ul>	
	• that we cherish forever	
	• 'endless fountain of immortal drink'	
	(any one)	
(iii)	How did Franz plan to turn the commotion in the classroom to his favour?	
Ans.	Suggested value points:	2
	He was late and hence planned to reach his desk without being noticed.	
(iv)	How do the expressions 'polished traffic' and a stand that 'pathetically pled' depict the contrasting worlds that co-exist in the poem 'A Roadside Stand'?	

	,	
Ans.	Suggested value points: - 'Polished traffic' - sophisticated people of the city in their cars/rich urban people	2
	- 'pathetically pled' refers to the miserable living condition of the rural people/owners	
	of the roadside stand	
	- the rural-urban divide/difference between rich and poor/economic disparity of the	
	society	
	(any one)	
(v)	'What I want should not be confused'. What clarification does Pablo Neruda give to his readers? (Keeping Quiet)	
Ans.	Suggested value points: - keeping quiet does not imply death or idleness/inactivity but means living a	2
	meaningful life with introspection	
	- 'life is what it is about'	
	(any one)	
(vi)	'But the game he is watching so intently is out of his reach.' What are the factors that have made their game inaccessible to Saheb? (Lost Spring)	
Ans.	Suggested value points:	2
	Tennis is an expensive game. Saheb's poverty makes it unaffordable/out of reach	
Q 11	Answer ANY TWO of the following three questions in 40-50 words each:	2 x 2 = 4 marks
	Distribution of marks:-	
	Content -1 Expression -1	
(i)	How was Annan instrumental in Bama achieving success in life?	
	Suggested value points:	
	Annan - made her aware of the discrimination, untouchability that did not give them dignity	
	and honour	
Ans.	- encouraged her to study hard and learn, make progress, be ahead in the lessons	2
	- encouraged her to use education as a tool to overcome discrimination	
	(any one)	
(ii)	(any one) What was Charlie's vision about Galesburg as it was in 1894?	
	What was Charlie's vision about Galesburg as it was in 1894? Suggested value points:	2

	- in 1894,summer evenings were twice as long and people sat out on their lawns-men	
	smoking cigars and talking quietly, the women waving palm leaf fans, with fire-	
	flies all around, in a peaceful world	
(iii)	(any one)   Dr. Sadao had saved the life of the American soldier, but agreed to the General's proposal of sending assassins. What prompted Dr. Sadao to agree to the General's proposal? (The Enemy)	
	Suggested value points:	
	- his intention to save his family	
Ans.	- his loyalty to his country	2
	- his urge to remove Hana's fear	
	(any one)	
Q 12	Answer ANY ONE of the following two questions in 120-150 words :	5 marks
	Distribution of marks:-	
	Content – 3 Expression – 2	
	EXPRESSION - grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas	
(A)	'Deep Water' and Indigo' bring out the importance of overcoming fear. Discuss the two texts with reference to the above statement.	
	Suggested value points Indigo	
	- sharecroppers-feared landlords	
	- crushed and fear-stricken/maltreated	
	- forced to grow indigo	
	- could not raise their voice in courts	
	- Gandhi instilled confidence in them by defying the British openly	
	- their spontaneous demonstration around the courthouse- beginning of their	
	liberation from fear	
Ans.	- after 25% refund, the peasants learned courage	5
	- became aware of their rights and defenders	
	- forced the British to abandon their estates - indigo sharecropping disappeared	
	Douglas	
	- developed fear of water	
	- missed the pleasure of enjoying water sports	
	- felt handicapped for years	
	- determined to overcome his fear of water	
	- hired instructor to learn swimming	
	YII 301 1/2/3 English Core # Pag	

	- patient in learning step-by-step	
	- tested himself alone to gain confidence in the pool and other water bodies	
	,	
	- showed perseverance and willpower	
	In both cases, freedom from fear helped them make their lives better (any three-at least one point from each part)	
	(any other relevant point)	
	OR	
(B)	Franz from the 'Last Lesson' and the peddler from the 'Rattrap' learn from their mistakes. Discuss with reference to the above texts, the human tendency to make mistakes and learn from them.	
	Suggested value points	
	Franz - made the mistake of missing school	
	- indulged in bird-watching, Prussian soldiers drilling, etc.	
	- postponed learning the language	
	- considered books to be a burden	
	- when Prussians conquered France and German was imposed, he regretted his	
	mistake of not learning his mother tongue	
	- loss of opportunities to learn his language	
	realised the importance of his language, regretted his negligence, developed keen interest	
	in learning the language, respect for M. Hamel	
Ans.	Peddler	5
	- indulged in stealing and begging to make ends meet	
	- stole thirty kronors from crofter's house despite his hospitality	
	- suffered from feeling of guilt when trapped in the forest	
	- Edla's kindness reformed him/ changed his manners	
	- Edla treated him like a captain	
	-Edla's kindness transformed him/changed his ways, made him confess his act of stealing,	
	returned the Crofter's money, gave a gift instead of stealing, signed as Captain as an	
	indication of his transformation	
	(any three-at least one point from each part)	
	(any other relevant point)	
13	Answer ANY <i>ONE</i> of the following two questions in 120-150 words:	5 marks
	Distribution of marks:-	
	Content – 3 Expression – 2	
	EXPRESSION - grammar, spelling, punctuation, organisation and coherence of ideas	

(A)	The world's geological history is trapped in Antarctica. Discuss with reference to the chapter 'Journey to the End of the Earth'.	
Ans.	Suggested value points:  - Antarctica was once part of the giant, amalgamated supercontinent, Gondwana - to visit Antarctica is to be part of that history - history of the Earth trapped in its ice layers - to get a grasp of the past, present and future - still in its pristine form as it is not inhabited - to understand significance of Cordilleran folds and pre-Cambian granite shields; ozone and carbon; evolution and extinction - India pushing northwards, jamming against Asia to buckle its crust and form the Himalayas - South America drifting off to join North America, etc.  (any other relevant point)	5
	(any three) OR	
( <b>D</b> )	Bama and Zitkala-Sa have proven that education is the antidote to all social evils. (Memories of Childhood)	
<b>(B)</b>	Analyse their characters in terms of their struggles and their will to win.	
Ans.	Suggested value points:  Zitkala-Sa  - brought to boarding school - suffered humiliation, indignities, loss of identity - belonged to marginalized society - victim of racism - suppressed and humiliated in Carlisle Indian School - used education as a tool to gain recognition and status in society - fought social injustice ,social evils through her writings  Bama - belonged to marginalised society - victim of casteism - followed Annan's advice to study hard and learn-came first in class - used education as a tool to gain recognition and status in society - fought social injustice ,social evils through her writings  In both cases - earned respect, recognition and status in society through education - rebelled and voiced their opposition to discrimination, social injustice (any three-at least one point from each part) (any other relevant point)	5

\*\*\*\*